Leven met chronische pijnklachten.

Pijn is jammer genoeg niet altijd te verhelpen, maar je kunt er wel prettiger mee leren leven.

Een manier om toch goed te functioneren met chronische pijnklachten is het dagelijks beoefenen van yoga en:
 

Zenmeditatie

Een meditatievorm waarbij beoefenaars hun aandacht richten op de ademhaling, leidt tot een dikkere hersenschors in hersengebieden die pijn verwerken. En belangrijker, die dikkere cortex gaat gepaard met een lagere pijngevoeligheid.

Dat ontdekten Canadese onderzoekers toen ze zeventien ervaren meditatie-beoefenaars testen op pijngevoeligheid en de reacties vergeleken met die van achttien leken. Na de pijntest volgde een hersen­scan. Hoe meer meditatie-ervaring mensen hadden, hoe dikker hun hersenschors en hoe dikker de schors in pijngebieden, hoe lager de pijn­gevoeligheid. 
Tekst: Reinoud de Jongh


Meditatietips voor thuis
Waar en wanneer? 
Begin met tien minuten per dag en bouw de meditatietijd langzaam iets op. Veel mensen doen het twee keer per dag een half uurtje, een keer voor het ontbijt en een keer voor het avondeten. Het is beter om niet na een maaltijd te mediteren, want dan ligt slaap op de loer. Kies een ruimte waarin u niet wordt gestoord – telefoon uit! – en waar het niet te warm is. U kunt ook mediteren in de natuur.

 

Lichaamshouding 
Trek het liefst makkelijke kleding aan en zoek een goede houding. U moet kunnen ontspannen, zonder dat u in slaap valt. Neem bijvoorbeeld een stoel waarin u goed rechtop kunt zitten en leun niet tegen de rugleuning. Zet de voeten naast elkaar op de grond en laat uw handen op uw dijbenen rusten. Sluit uw ogen.

 

Concentratie 
Terwijl u normaal, ontspannen ademt, concentreert u zich op het gevoel van de lucht die uw longen in- en uitstroomt. U kunt bijvoorbeeld bij elke uitademing tot tien tellen. U kunt ook een mantra herhalen in uw hoofd. Er bestaan verschillende mantra’s, maar u kunt ook uw eigen mantra gebruiken: kies een mooi woord, of een prettige klank en herhaal deze van binnen.

 

Wees mild
U zult regelmatig merken dat u toch aan de boodschappen denkt, of dat uw gedachten afdwalen naar dingen die u dwarszitten. Dat is niet erg. Neem uzelf dat niet kwalijk, maar ga gewoon rustig terug naar datgene waarop u zich concentreert. Deze imperfecties of zogenoemde ‘gedachte-intrusies’ kunnen volgens mensen met ervaring soms juist de grootste inzichten zijn. Beschouw meditatie als een vaardigheid waarin u zich oefent. Al na tien keer mediteren zult u merken dat uw concentratie is verbeterd.
Tekst: D. van der Neut


Bron: Psychologie Magazine, meinummer 2013

Klik hier voor meer informatie over yoga, minfulness en meditatie bij chronische pijn.

 

<<< Terug naar Nieuws en Onderzoek