Wat doet meditatie o.a. met ons lichaam?

Na tien minuten mediteren kun je al veranderingen in de aanmaak van allerlei belangrijke hormonen en factoren in het bloed waarnemen.

Zelfs de werking van bepaalde genfuncties wordt al na korte tijd beïnvloed. Meditatie heeft ook een enorm gunstige invloed op de stofwisseling. Dat verklaart waarom mensen die jarenlang zonder succes hebben geprobeerd af te vallen, uiteindelijk wel kilo's verliezen door te gaan mediteren.


Meditatie bij stressklachten;
De grootste kwaal van onze tijd is chronische stress. Die veroorzaakt veel ongunstige veranderingen in ons lichaam, o.a. doordat te veel van het hormoon cortisol wordt aangemaakt. Dit kan onder meer gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, buikpijn, vruchtbaarheidsproblemen, slapeloosheid, depressie en overgewicht veroorzaken.
Meditatie remt de chronische stress en brengt het lichaam weer in zijn normale staat, wat ook
resulteert in een verlaging van de cortisolspiegel.
Bron: P. Capel, Biochemicus en immunoloog - Yoga Magazine

Yoga en Mindfulness bij chronische pijn.

De klassieke Yoga en Mindfulness heeft bewezen uitstekend te helpen bij allerlei soorten pijn, zoals rugpijn, hoofdpijn, reumatische artritis, chronische vermoeidheid, premenstruale pijn, etc. 
Yoga en Mindfulness kan een heilzame leidraad zijn voor het beëindigen van lichamelijk, mentaal en emotioneel lijden door chronische pijn.

Uit onderzoek blijkt dat de lichaamsbewegingen van yoga, chronische pijn kan verminderen, de functie kan verbeteren en de behoefte aan medicijnen kan verminderen. 
(Onderzoeken: chronische lage rugpijn - Sherman et al. 2005, artritis - Kolasinski et al, 2005,

migraine - John et al, 2007 en carpaaltunnelsyndroom -Garfinkel et al. 1998.
Bron: Kelly Mc Gonigal
Yoga en Mindfulness als pijnbestrijding is gebaseerd op de laatste inzichten in het
 ‘mind-body’-onderzoek en de klassieke yoga. Een goede aanvulling op de reguliere gezondheidszorg.

Voor meer informatie neem gerust contact op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

<< Terug naar Nieuws en Onderzoek