Praktijk Wilma Dingemans

Praktijk voor Coaching, Balans & Vitaliteit

Shantala Speciale Zorg

Shantala in de Speciale Zorg is een massagevorm die bij kinderen en volwassenen met speciale aandachtsgebieden kan worden gegeven over de kleding heen, of direct op de huid. Deze massagevorm kan veel klachten, die ontstaan zijn door spanningen in het dagelijkse leven, verminderen of oplossen.

Doel van Shantala

Shantala heeft als doel de algehele conditie; lichamelijk en emotioneel te verbeteren. Het beïnvloedt het contact tussen cliënt en ouder of begeleider op een positieve wijze.

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek heeft vastgesteld dat het gebruik van zachte vormen van massage kan leiden tot onder andere:
- verbetering van lichaamsbeeld en lichaamsbesef;
- meer ontspanning en rust;
- verbetering van communicatieve en sociale vaardigheden;
- verbetering van de spijsvertering, vermindering van obstipatieproblemen;
- vermindering van angst en agressie;
- een verbeterde kwaliteit van leven.

Andere positieve effecten van Shantala massage

- rust en ontspanning laten ervaren bij onrustig gedrag en slaapproblemen;
- laten voelen dat je geaccepteerd wordt zoals je bent;
- elkaar door middel van lichaamstaal beter te leren begrijpen;
- ervaren van het totale lichaam op een prettige manier;
- verminderen van tactiele afweer;
- stimuleren van de tastzin.

Massage en aanraking kunnen van grote waarde zijn om elkaar beter te leren begrijpen. De huid is van primair belang. De tastzin is een van de vroegst ontwikkelde zintuigen. Het stimuleren van de huid door middel van aanrakingen en masseren is belangrijk voor de juiste organische en psychologische ontwikkeling. Door ontspanning bevordert het de ademhaling, de bloedsomloop en de stofwisseling. Tevens is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat door stimulering van de tastzintuigen, de hormonen oxytocine en serotonine aangemaakt worden. Deze hebben een regulerende werking op alle systemen, waardoor de aanwezigheid van de stresshormonen adrenaline en cortisol worden verlaagd.

Waarom

Het is een bekend fenomeen dat aanraking een belangrijke factor is om bijvoorbeeld baby's sterk en gezond te houden. Wanneer een kind niet genoeg huidstimulatie krijgt, worden de hersenen onvoldoende geactiveerd en raakt het kind emotioneel beschadigd.
Iemand die alle lichamelijke behoeften krijgt behalve aanraking, kan wegkwijnen en zelfs sterven door gebrek aan huidcontact. Aanraking is een middel om deze mensen de schade in te laten halen.
Shantala is een verfijnde vorm van aanraken volgens een vast patroon. Dit geeft iemand die het ondergaat herkenbaarheid en een gevoel van geborgenheid.

Bij wie kan Shantala worden toegepast

Shantala kan worden toegepast bij iedereen, maar is vooral geschikt voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke en/of meervoudige beperking.
Shantala past binnen elke leeftijdscategorie en elk verstandelijk niveau en is een zeer waardevolle aanvulling op het dagelijks leven. Deze mensen zijn vaak geheel afhankelijk van hun begeleiders. Zij zitten in de lichaamsgebonden fase, waarin ze ervaren en zich uiten via hun lichaam- de non-verbale communicatie. Bij het ontbreken van veiligheid en geborgenheid kan een mens blokkeren, waardoor de belangstelling voor de directe omgeving weggenomen wordt. Door middel van aanraking geef je een lichaam vorm en grenzen. Ook is er via andere zintuiglijke waarnemingen bewustwording van je lichaam.

Shantala Speciale Zorg in Ipse de Bruggen

Voor meer informatie over Shantala Speciale Zorg en Yoga Speciale Zorg in Ipse de Bruggen, neem gerust contact op: info@wilmadingemans.nl

Aangesloten bij de VSD